Občina Rače-Fram
.: Prva stran :.

PRVI SLOVENSKI ZGODOVINSKI ROMAN – IVAN ERAZEM TATTENBACH


Posnetek TV intervjuja

Grad Rače (Kranichsfeld), G.M.Vischer, bakrorez, ok.1681
IGRA – Odkrij izdajalca zarote na gradu
GAME – Reveal a Conspiracy Traitor in the Castle

GROF IVAN ERAZEM TATTENBACH
Zgodba prvega slovenskega zgodovinskega romana se odvija na gradu Rače. Lastnik gradu je bil med leti 1668 in 1671 grof Ivan Erazem Tattenbach. Bil je eden od zarotnikov v pomembni zgodovinski zaroti (skupaj s hrvaškimi, madžarskimi in slovenskimi plemiči sredi 17. stoletja) proti cesarju Leopoldu I Habsburškemu, ki je spodletela.
Grof Tattenbach je grad uporabljal za poletno rezidenco ter prirejanje zabav in lova. Kot premožen posestnik je imel veliko posesti po vsej tedanji Štajerski. Na gradu Rače se je pogosto sestajal s svojo ljubico Katarino Zrinski – ženo hrvaškega bana Zrinskega, ki ga je prepričala, da se je pridružil zarotnikom. Grof je rad užival življenje in se zanimal za lepe ženske, zato ga je prevzela lepota mlade vinarjeve hčerke Marjanice. Vanjo je bil zaljubljen tudi grajski pisar Baltazar Ribelj. Ko je odkril, da ima grof z njo nespodobne namene, mu je to zelo zameril.

SRAMOTNI MIROVNI SPORAZUM
V gradu Rače so grof Ivan Erasmus Tattenbach ter plemiška zarotnika - ban Petar Zrinski in Franjo Krsto Frankopan s Hrvaške - leta 1668 podpisali zarotniško pismo proti cesarju. Zarotniki so cesarju zamerili podpis sramotnega mirovnega sporazuma z otomanskim imperijem (premirje pri Vasvárju leta 1664), saj je sprejel takšne mirovne pogoje, kot da bi bili Turki zmagovalci. Ti so tako lahko obdržali vsa ozemlja, ki so jo zasedli pred vojno. Grof Tattenbach je cesarju zameril tudi zatiranje slovenskega naroda in omejevanje uporabe slovenskega jezika.

ZGODBA O ZAROTI
Plemiči so imeli veliko razlogov za kovanje zarote. Hrvaški plemiči so v vojni prispevali svoje vojake. Grof Ivan Erazem Tattenbach je v začetku imel nekaj pomislekov proti zaroti, kasneje pa se ji je pridružil in obljubil prispevati kmete in rudarje iz svojih posesti ter zaščitno četo.
Zgodba se je končala tragično. Nekega večera, nekaj dni pred začetkom vstaje, sta Tattenbach in njegov konjar prijezdila iz večerje na eni od grofovih viničarij, saj je grof imel rad vino in je včasih preveč govoril. Konjarju je povedal o pripravah na zaroto. Ko se je grof odpravil spat, je konjar odjezdil v Maribor do grajskega pisarja Baltazarja Riblja. Ta je naslednji dan obvestil okrajno sodišče v Mariboru in razkril zaroto ter se s tem maščeval grofu, ker mu je prevzel lepo Marjanico.
V naslednjih dneh so grofa Tattenbacha aretirali. Kovanje zarote je pomenilo obsodbo na smrt zaradi veleizdaje. Zasegli so mu premoženje. Kazen je bila obglavljenje, pred tem pa so mu odsekali desno roko. Usmrčen je bil v Gradcu decembra 1671. Tudi ostali udeleženci zarote so tragično končali.

JOSIP JURČIČ IN PRVI SLOVENSKI ZGODOVINSKI ROMAN
Grad in edinstvena zgodba o zaroti je pritegnila slovenskega pisatelja Josipa Jurčiča, da je napisal prvi slovenski zgodovinski roman Ivan Erazem Tattenbach. Roman je bil prvič objavljen v časopisu 'Slovenski narod', 1. januarja 1873.

Vas je zgodba pritegnila?
Vabimo vas, da si ogledate prizorišče zarote in občutite prvi zgodovinski roman.
Zato nas čim prej obiščete na gradu Rače.


Anketa
Trenutno se ne izvaja nobena anketa
Rezultati prejšnjih anket