Občina Rače-Fram
.: Prva stran :.

Nova urejena pot v Krajinskem parku Rački ribniki-Požeg
20.6.2014

Krajinski park Rački ribniki-Požeg v neposredni bližini avtoceste in železniške proge Ljubljana-Maribor ima izredno lego in danost za razvoj ekološkega turizma. Obiskovalcev je iz leto v leto več, k temu pa prav gotovo pripomore osnovna infrastruktura v parku, od urejenih treh pešpoti, opazovalnega stolpa kakor tudi nekaj promocijskega materiala.
V letošnjem letu smo v krajinskem parku uredili še eno pot, ki je posvečena gozdu, ki v parku močno prevladuje. Krožna pot se prične na križišču ceste, ki zavije k Turnovim ribnikom v bližini lovskega doma Rače. Pot sledi cesti, zatem pa je speljana okrog spodnjega ribnika, Turntajhta. Označena je z usmerjevalnimi tablicami, tako, da se po njej lahko odpravi vsakdo - brez bojazni, da bi zašel. Takoj na začetku nas pozdravi večja info tabla s karto območja in vrisano potjo. V kolikor se pripeljemo s kolesom, je poskrbljeno, da jih lahko parkiramo v zato namenjeno lično in domiselno izdelano stojalo. Tukaj stoji še žuželčnik, hotel za žuželke, o katerem boste lahko zvedeli več na sami poti. Sicer pa doživljajska pot Turnovi ribniki predstavi še ptice v gozdu in drevesne vrste. Mimogrede, bodite pozorni tudi na označena drevesa ter skladovnico »drv«. Slednja seveda ni mišljena za kurjavo, pač pa omogoča, da se obiskovalec seznani z drevesnimi vrstami, ki rastejo tod, na malo drugačen način. Za obiskovalce bo velika zanimivost tudi prikaz in opis smolarjenja. Smolarili so na območju Dravskega polja že pred drugo svetovno vojno in nadaljevali še nekaj let po njej. Smolo je odkupovala takratna tovarna smolnih izdelkov v Račah, ki se je kasneje preimenovala v Pinus.

Projekt je nastal v sodelovanju med Občino Rače – Fram, Milanom Vogrinom kot idejnim vodjem in strokovnim sodelavcem ter Romanom Herganom, izvajalcem poti na terenu.

Sledijo foto utrinki snovanja poti na terenu ter prvih korakov obiskovalcev po njej na dan otvoritve poti, ki je bila v okviru tradicionalnega pohoda po krajinskem parku v nedeljo, 15. junija 2014

Foto in tekst: Milan Vogrin

 

  

Priloženi dokumenti:
 Zemljevid  - Adobe Acrobat dokument (.pdf)

Anketa
Trenutno se ne izvaja nobena anketa
Rezultati prejšnjih anket