Občina Rače-Fram
.: Prva stran :.

Strokovna ekskurzija v Prekmurje in na Goričko

Občine Rače-Fram, Hoče-Slivnica in Miklavž na Dravskem polju, Mariborska razvojna agencija in Kmetijsko gozdarski zavod Maribor smo novembra 2017 v sklopu projekta 'Samooskrba Podravja' organizirali skupno strokovno ekskurzijo v Prekmurje in na Goričko.
Najbolj močno zastopana je bila prav naša občina: kmetje - ponudniki lokalne tržnice, predstavnica Kmetijske zadruga Rače in ostali pomembni akterji. Vsebinsko bogato predstavitev kmetijstva in razvoja podeželja je izvedla Manca Kovačec iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor.


Obiskali smo:

 • kmetija Jože Puhan, Gederovska ul. 40, Černelavci (voden ogled predelave mesnih izdelkov in degustacija)
  Na kmetiji v Černelavcih imajo proizvodnjo prašičev, klavnico, pridelujejo tudi zelenjavo. Delajo vsi člani kmetije, saj imajo poleg osnovne kmetije še turistični objekt v Bogojini. Med tednom so na kmetiji, čez vikend pa večinoma v objektu za turizem. Kar pridelajo na kmetiji, tu ponudijo gostom. Puhanovi imajo tudi dva hektara vinogradov. Polovico vina ustekleničijo v buteljke, nekaj pa ga imajo za degustacijo. Na turistični kmetiji ponujajo pristne in zelo okusne prekmurske jedi; za prepoznavnost slednjih skrbi tudi Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot, v okviru katerega je znana blagovna znamka 'Diši po Prekmurju';
 • kmetija Vegi Marija, Žitkovci 23, Dobrovnik
  Na majhni kmetiji, ki ne zagotavlja preživetja niti za eno delovno mesto, se je lastnica odločila za peko kruha, pekovskega peciva in slaščic na tradicionalni način. Znana je predvsem po peki značilnih prekmurskih perecov in domačega kruha. Vse pohvale za pogumno turistično potezo.
 • kmečka sirarna 'Gorički raj'
  V vasici Ratkovci od julija 2010 deluje prva kmečka sirarna na Goričkem – 'Gorički raj', ki jo vodi Valentina Šeruga Lazarovski, po izobrazbi veterinarka, z možem Vančem Lazarovskim.
  Imata okoli 40 koz in ovc, kravje mleko pa odkupujeta od vaških rejcev. Delata jogurte, sire, skuto, smetano in sirotko. V sirarni pripravljata mlečne izdelke iz kravjega, ovčjega in kozjega mleka. Dnevno predelata tudi do 700 litrov mleka;
 • Lendavske gorice, ki smo jih najlepše videli z razglednega stolpa 'Vinarium'
  Stolp, ki je zelo turistično oblegan, je visok 53,5 m, ponuja pa čudovit 360° pogled na barvito pokrajino, ki sega od Lendavskih goric, kjer je stolp ponosno postavljen, pa vse tja do porečja Mure, in zajame prekrasen razgled na ravnice in gričevja Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije;
 • podjetje Ocean Orchids na skrajnem severovzhodnem delu Slovenije, ki zaposluje 40 ljudi in se ponaša z 10-letnim uspešnim delom. Gre za podjetje, kjer vzgojijo kar 2 milijona orhidej letno. Ponudbo so obogatili še s koščkom barvite tropske divjine – vrtom tropskih rastlin, ki se nahaja poleg proizvodnih površin podjetja.

Spoznali smo veliko novega, zanimivega, vrednega spoštovanja in posnemanja. Udeleženci iz vseh treh občin smo si bili enotni, da je strokovna ekskurzija v celoti uspela. Slovenija je majhna, a ponuja ogromno. Take in podobne ekskurzije so odlična priložnost, da se ljudje medsebojno spoznamo in povežemo ter dober glas ponesemo v deveto vas.

Tanja KOSI, Občina Rače – Fram, Rače, 20.2.2018


Degustacija mesnih izdelkov kmetije Puhan


Tradicionalni prekmurski pereci kmetije Vegi


Kmečka sirarna Gorički raj


Tropski vrt Ocean Orchids


Hišna dobrodošlica v gostilni 'Pri Lujzi' je še enkrat več potrdila gostoljubnost domačinov


Udeleženci iz treh občin smo bili navdušeni nad strokovno ekskurzijoSobota, 24.8.2019
Anketa
Trenutno se ne izvaja nobena anketa
Rezultati prejšnjih anket