Občina Rače-Fram
.: Prva stran :.

Grad Rače

Grad Rače je primer ravninskega otoškega ali vodnega gradu - dvorca, dodatno zavarovanega z visokim okopom. Zgodovina stavbe sega v prvo polovico 16. stoletja, ko so pozidali dvorec s štirimi trakti z gotsko renesančnimi portali. V notranjščini dvorca je poleg kapele, posvečene sv. Janezu Nepomuku, v prvi vrsti najbolj zanimiva ˝Bela dvorana˝, ki v sedanjem času služi kot poročna dvorana, zaradi svoje akustičnosti pa je primerna tudi za izvajanje različnih koncertov. Danes so v gradu prostori občinske uprave, krajevnega urada, kino dvorana, zasebna etnološka zbirka, slikarski atelje ter v manj šem delu tudi zasebna stanovanja. Podoba gradu se je skozi čas spreminjala, tako z menjavo lastnikov kot s prodorom različnih stilov skozi stoletja. Listina, v kateri se omenja prvi lastnik gradu, Gregor Regal iz Rač, je bila izdana 26. aprila 1534. Sledili so še številni lastniki, kot zadnji Vincenc Bachler ml., član rodbine Bachler, ki je posestvo in grad na dražbi prodal.

Precej več najdete še na naslednji povezavi.
 


GRAJSKA KAPELA
Baročni oltar iz prve polovice 18. stoletja je zasijal v svoji pravi podobi

V grajski kapeli v Račah so potekala restavratorska dela, ki sta jih v imenu Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območne enote Maribor, izvajala vodja projekta Vlasta Čobal Sedmak (akad. kiparka, konservatorka-restavratorka) in Dejan Pfajfer (absolvent restavratorstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani).
Bogat baročni oltar je dobil podobo, ki jo je imel pred slabimi tristo leti.
Z oltarja so bile odstranjene sekundarne barvne plasti in retuše, ki so jih v preteklih letih neustrezno nanesli. Prav tako so bile odpravljene poškodbe, ki jih je oltar utrpel po drugi svetovni vojni.

Grajska kapela DANES:
  

Grajska kapela med restavratorskimi deli:
   


BELA DVORANA in POROKE
Bela dvorana raškega gradu je eden izmed treh uradnih prostorov Upravne enote Maribor za sklepanje zakonskih zvez. Lepo obnovljena osrednja dvorana, v kateri je prostor za večje število svatov, se nadaljuje v manjši prostor, v katerem mladoporočenci podpišejo listino o sklenjeni zakonski zvezi, in če želijo, nazdravijo s svojimi bližnjimi. Odprtost, svečanost in pravšnja mera zasebnosti dajejo čar dvorani, ki jo vedno več parov izbere za kraj pomembne življenjske prelomnice.

  
   


Za več informacij o porokah na gradu Rače sledite povezavi.


  
  


Anketa
Trenutno se ne izvaja nobena anketa
Rezultati prejšnjih anket